OER 2025-2026: wat is er nieuw?
De Raad van Bestuur van 9 mei 2025 keurde het Onderwijs- en Examenreglement 2025-2026 goed.
Lees hier de meest opvallende wijzigingen en relevante nieuwigheden.
Studievoortgangsmaatregelen
De terminologie i.v.m. studievoortgangsmaatregelen wordt aangepast om de duidelijkheid te verhogen. We spreken nu van de 100%-regel (i.p.v. drempelvoorwaarden), bindende voorwaarde 50% en de 30(40)%-regel.
De minimaal vereiste studievoortgang eerste bachelor wordt n.a.v. de analyse van de slaagcijfers, simulatie van de 100%-regel en de studievoorgangsmaatregelen aan andere instellingen, opgetrokken van 20% naar 30%. Voor studenten die niet geslaagd zijn voor de starttoets en niet deelnamen aan de verplichte remediëring, wordt dit verhoogd van 30% naar 40%. Meer info: artikel 24 OER.
Bijzonder statuut
Studenten met het bijzonder statuut functiebeperking (enkel deze groep) kunnen in beroep gaan tegen het niet toekennen van bepaalde extra onderwijs- en examenfaciliteiten. Hiervoor wordt een nieuwe beroepscommissie geïnstalleerd met als voorzitter het hoofd info, advies en begeleiding van studenten en daarnaast twee ZAP-leden. De institutioneel ombudspersoon woont de vergadering bij als adviserend lid. Meer info: artikel 25 OER
Het curriculum van de student
Studenten hebben bij een eerste inschrijving in de eerste bachelor geen recht op een curriculum tot 72 studiepunten. Dit kan pas vanaf een tweede inschrijving en indien ze geen bindende voorwaarde hebben.
Wanneer studenten in beroep gaan tegen de beslissing van de curriculumcommissie, mogen geen nieuwe stukken of elementen worden toegevoegd. Meer info: artikel 30 OER.
Creditdoelcontracten
Studenten kunnen tot maximaal 24 studiepunten aan opleidingsonderdelen uit eenzelfde eerste bachelor opnemen, om het omzeilen van de 100%-regel tegen te gaan. Meer info: artikel 31 OER.
Examencijfer
Resultaten van opleidingsonderdelen waarvoor geen tweede examenkans is, worden overgedragen naar de tweedekansexamenperiode. Meer info: artikel 56.
Taal van de evaluatie
Voor keuze-opleidingsonderdelen uit Engelstalige opleidingen die studenten in hun curriculum opnemen, kan geen Nederlandse evaluatie gevraagd worden. Ze nemen dan beter een ander keuze-opleidingsonderdeel op in hun curriculum. Meer info: artikel 58.
Evaluatie masterproef
De masterproef en de mondelinge verdediging hiervan zijn in veel opleidingen aangepast door de komst van generatieve AI. Het mondelinge aspect wordt nu op verschillende manieren ingevuld en getoetst. Hierdoor is het beter om te spreken over ‘mondelinge evaluatie’, aangezien deze term meer variatie toelaat. Meer info: artikel 59.
Slagen voor een deliberatiepakket/opleiding
We verduidelijken dat om gedelibereerd te kunnen worden studenten niet enkel de laatste examenkans benut moeten hebben, maar ook bij de laatste examenkans een delibereerbaar cijfer behaald moeten hebben. Eerder behaalde delibereerbare cijfers worden niet in rekening genomen. Meer info: artikel 67 en 71.
Proclamatie examencijfers
Om ervoor te zorgen dat studenten eerste bachelor meer tijd hebben om te heroriënteren, verplichten we om de voorlopige examencijfers BA1 voortijdig vrij te geven, vanaf een vastgelegd moment na de laatste examens. Deze examenresultaten zijn echter pas definitief vanaf de proclamatie, waarna feedbackperiode pas start. Meer info: artikel 69.
Naleving examenregeling
Wanneer er overlap zou zijn tussen een regulier examen en een inhaalexamen en er meerdere data zijn voor het inhaalexamen, laten we toe dat studenten op het voor hen meest gunstige moment kunnen aansluiten. Meer info: artikel 75.
Vervanging examinator
Wanneer een student moet worden geëvalueerd door een examinator met wie de student een familieband, intieme relatie of een persoonlijke betrokkenheid heeft, dient deze examinator te worden vervangen. Een familieband is elk bloed- of aanverwantschap tot en met de vierde graad. Wettelijk samenwonen of een duurzaam samenlevingsverband worden met aanverwantschap gelijkgesteld. Een intieme relatie is een consensuele romantische of seksuele relatie. Een persoonlijke betrokkenheid is een betrokkenheid die de onpartijdige en objectieve evaluatie in het gedrang brengt of kan brengen, of die objectief redelijkerwijze die indruk doet ontstaan of kan doen ontstaan. Artikel 76 is hierop uitgebreid en in lijn gebracht met de overige regelgeving hierrond aan de UGent.
Commissie Kwaliteitszorg Onderwijs
Gezien het belang van de CKO willen we een minimumaantal studenten hierin waarborgen. Afhankelijk van de grootte van de CKO willen we minimum twee, of vanaf 16 leden (studenten inclusief), minimum drie student-leden. Meer info: artikel 82.
Studentencentrum
Het studentencentrum is het nieuwe contactpunt voor toekomstige en huidige studenten. In het studentencentrum kunnen studenten terecht voor allerlei diensten van de UGent: studieadvies, infotheek met alle cursussen van het eerste jaar bachelor, studentenadministratie, sociale dienst, internationalisering, aanspreekpunten functiebeperking, studentenpsychologen ... Dit is nieuw opgenomen in het OER.
Laatst aangepast 25 juni 2025 13:44